tiistai 6. toukokuuta 2014

Pärjäile!


Suomalainen ihannoi sitä, joka pärjää yksin. Tulee tarve pärjätä itsekin, vaikka läpi harmaan kiven, p*rkele! Sisuasenne yhdistettynä nykytilanteeseen, jossa poliittinen päätöksentekokaan ei tue pienillä resursseilla toimivien mikroyritysten ja yksinyrittäjien elinkeinoa ja työllistämismahdollisuuksia, on kestämätön. Tilanne ei kehity eikä kehitä vaan kurjistaa.

Yksi apu on yhteistyössä, joka on kuitenkin laajempi asia kuin verkostoituminen, tiedon jakaminen tai tutun yrittäjän suositteleminen toiselle. Kun jokaisella yksittäisellä yrittäjällä on tarjota vain rajallista, harvoin ainutkertaista osaamistaan, ei asiakkaalle synny tarvetta sitoutua ja palvelu jää puolitiehen. Asiakkaalle herää pelko projektin onnistumisesta, joka saattaa kääntää pään vaivattomampaan ratkaisuun ja ison yrityksen kokonaisvaltaisen palvelun puoleen. Löydettävyys ja vertaileminenkin on helpompaa.

Yhteistyö on sitä, että seistään samalla puolella ilman, että epäillään toisen tarkoitusperiä, kehittäen yhdessä jotain tiettyä asiaa eteenpäin, tietyllä yhtenäisellä ilmeellä, tietyllä päämäärällä, yhdistäen resursseja laajemman huomion herättämiseksi ja kattavan ammattiosaamisen tarjoamiseksi. Yhteistyön avulla, erilaisia vahvuuksia hyödyntämällä, yksinyrittäjätkin voivat luoda yhtenäisen ja vahvan tavan toimia. Tavan, joka tarjoaa asiakkaalle jotain ylivertaista muihin nähden ja jota yrittäjien on kannattavaa tehdä. Yhdessä.

Avaimet yhteistyön syntymiseen ovat konkreettisimmin lukuisten erilaisten yrittäjäyhdistysten ja uusyrityskeskusten käsissä. Korusanoja löytyy, mutta onko työryhmien, selvitysten ja olemassa olevan palvelutarjonnan taakse liian helppo piiloutua? Missä on aito tahto ja toiminta, vai eikö jäsenyritysten liiketoiminnan edistäminen kuulukaan toimenkuvaan? Vanhat totutut käytännöt eivät enää toimi. Mahdollisuudet heitetään hukkaan vain siksi, että mustasukkaisesti pelätään jonkun toisen hyötyvän jotain.

Yrittäjille suunnatuissa koulutuksissa kuulee usein sanonnan ”think outside the box”. Oman katsantokannan laajentaminen ja uuden kokeminen on aina parempi vaihtoehto, kuin keskittää energiansa kilpailijan kyttäämiseen ja pelätä omien ideoidensa puolesta, niistä kenellekään kertomatta. Moni yrittäjä on valmis muutokseen, joten olisikohan heitä näennäisesti tukevien tahojen myös aika vilkuilla poteron reunan yli sen sijaan, että tietoa toimivista ja olemassa olevista palveluista pantataan jäsenrekistereissä.

Yrittäjäyhdistysten ja uusyrityskeskusten tulee ottaa palkkalistoilleen ’ko-operaattori’, henkilö, joka nostaa esiin mahdollisia kumppanuussuhteita aiheesta kiinnostuneiden kesken. Samalla tulisi laajentaa yhdistysten keskinäistä yhteistyötä, kehittäen maan kattavaa palvelupohjaa kyseistä työtä varten. Valmiiksi sovellettavia alustoja löytyy varmasti laajoilta nettideittimarkkinoilta. Siinä olisi konkreettinen osoitus sille, että jäsenten liiketoiminnasta välitetään aidosti ja ollaan mukana edistämässä uusien ideoiden ja mahdollisten työpaikkojen syntymistä. Eikä alustan tarvitsisi olla käyttäjille maksuton vaan kohtuuhintainen. (Oho, minähän möläytin tässä juuri julki toimivan liikeidean!)

Jokin aika sitten talousprofessori Bengt Holmström herätteli suomalaisia kirjoituksellaan ylikoulutetuista alisuorittajista. Hänen penäämiään ’innovaatioita’ tai ’uusia tuotantoreseptejä’ ei synny nykyisellä yritysrakenteella ilman yhteistyötä. (*ks. lähteet)

Epäillään jatkossa vähemmän ja mahdollistetaan enemmän!

Tea Holsti
Perustaja
Creative Minds 

Lähteet: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti