perjantai 26. syyskuuta 2014

Kopioimalla kuset kintuillesi


Juttelin erään yrittäjän kanssa, joka aiheutti minulle (jälleen) ennenaikaista vanhenemista väittämällä, ettei hän tarvitse yritykselleen ilmettä/tunnusta/merkkiä/logoa… eli oman yrityksensä asiakkaalle näkyvää ensikontaktia.

Yrittäjällä oli yksi ilme kotisivuilla, toinen ilme uutiskirjeessä, kolmas ilme markkinoilla ja neljäntenä ilmeenä vielä ilmaiselle valmispohjalle tilatut käyntikortit. ”Turhaa, turhaa. Ja me kun ollaan näin pieni yritys, niin ei me tarvita mitään yritysilmettä.” Hän sanoi, eikä ole käsityksensä kanssa ainoa laatuaan.

Useimmat meistä liittävät kuvat asiayhteyksiin tekstiä helpommin. Aiheesta on olemassa useampiakin tutkimuksia ja julkaisuja, joihin voisi tässä yhteydessä viitata.  Ilman yhtenäisyyttä asiakkaaltasi puuttuu tarttumapinta. Panostus visuaalisuuteen onkin siis enemmän kannattava sijoitus kuin turhaa hömpää: toisto tuo tulosta.

Kun budjetti on pieni ja/tai rajallinen, ei varaa virheisiin ole. Silloin kannattaa sijoittaa rahansa ajatuksen kanssa niihin toimenpiteisiin, jotka kasvattavat yrityksesi mahdollisuutta tulla tutuksi asiakkaille. Yhtenäinen yritysilme ja nimenomaan logo on yksinkertaisin tapa aloittaa ja lähestyä aihetta.

Katsotaan kolmen konkreettisen ja varoittavan esimerkin kautta miten yrityksen tunnusta EI kuitenkaan kannata lähteä rakentamaan:

1. KOPIOIMINEN
  • Älä kopioi kuvaa netistä ja kirjoita omia tekstejä oheen, sillä kyseessä on tekijänoikeus- ja tavaramerkkiloukkaus. Jos ajattelit päästä halvemmalla, tämä on huono keino. Saatat joutua korvausvastuuseen ja se tulee pahimmassa tapauksessa t-o-d-e-l-l-a kalliiksi. Nämä kaikki mainitut esimerkkiyritykset ovat poistaneet kopioimansa kuvan kanavistaan.


Lähde:


 Lähde: Case Dodge.


2. VALMIIN KUVAN MUOKKAAMINEN
  • Muistettavuus. Yritystoiminnan yhteydessä käytettävän tunnuksen perimmäinen tarkoitus on luoda tunnistettava ja helposti muistettava merkki, joka luo asiakkaalle heti muistijäljen: ”Ainiin! Olen nähnyt tämän aiemminkin!”
  • Kopioiminen (ks. Kohta 1) kuten myös olemassa olevan logon muokkaaminen, aiheuttaa asiakkaan muistijälkeen mutkan: suora yhdistäminen nimenomaan sinun yritykseesi on hankalampaa.
  • Ajatusleikki tunnetun logon hyödyntämisestä oman tunnuksen pohjana tunnettuuden kasvattamiseksi kääntyy itseään vastaan ja lopputuloksena on päinvastainen vaikutus. Tässä leikissä vahvempi/tunnetumpi voittaa aina ja sinä olet vain kopioija. Pahimmassa tapauksessa kumpaakaan toimijaa ei erota toisistaan.

3. ULKOMAISEN LOGON "LAINAAMINEN" TAI LOGOPANKKIEN KÄYTTÖ

  • Entä mitä väliä, jos vähän lainaa ulkomailta, sillä eihän sitä kukaan huomaa… vai miten on asian laita? Näinä Internetin aikoina ja ihmisten matkustellessa paljon, saattaa nopeasti huomata kuinka pieni maailma onkaan. Ei kannata luottaa siihen, etteikö joku löytäisi alkuperäistä lähdettä. Lisäksi aiemmat kohdat 1 ja 2 pätevät tässäkin.
  • Logopankin käyttö saattaa myös vaikuttaa houkuttelevalta: Lataa nopeasti kuva koneellesi ja lisää firman nimi alle. Logopankin kuvat ovat kuitenkin kenen tahansa ladattavissa, jolloin kuvan tarkoitus yksilöllisen yrityksen ilmentämisestä, tunnistettavuudesta ja muistettavuudesta kärsii.
  • Tätä kirjoittaessani en voi tietää kuka on alla olevien esimerkkien kohdalla töpeksinyt, mutta vaihtoehtoja on kolme. Kaksi todennäköisintä vaihtoehtoa ensin: (suomalais)yritys on tehnyt muokkaukset itse kopiomaansa kuvaan tai toimeksiannon saanut taho on mennyt tilaajan kustannuksella sieltä mistä aita on matalin. Tässä yhteydessä kolmas ja epätodennäköisin vaihtoehto on, että molemmat tahot olisivat käyttäneet samaa logopankin kuvaa. Nämä enemmän ja vähemmän muokatut merkit ovat mainituilla toimijoilla edelleen käytössä.

  


Lähteet: Case NordicFlite (Suomi) vs. AFNOR (Ranska).


Lähteet: Case Vartijavahti (Suomi) vs. Cinematic Orchestra: Man With a Movie Camera, albumin kansi, 2003 (UK)


JOS SIIS AIOT SÄÄSTÄÄ, HAE SÄÄSTÖ MUUALTA KUIN YRITYSILMEESTÄSI! KÄYTTÄMÄLLÄSI KUVALLA ON MERKITYS!

Hyvistä lähdevinkeistä kiitokset useampaankin blogiin (ks. Linkit) sekä Pingstate-yhteisön keskusteluun.

(Ja jos nyt omatunto kolahti, etkä halua nähdä omaa logoasi vastaavassa vertailussa, seuraava osoitteesi on: creativeminds.fi!)


Syysterveisin,

Tea Holsti
Creative Minds

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti